Bhutanin onnellisuusvaltio http://www.freeimages.com/angel lior
25.02.2016

Bhutanin onnellisuusvaltio

Siinä missä muut maat tavoittelevat bruttokansantuotteen kasvua, pienessä Bhutan valtiossa koko kansakunnan tärkein tavoite on onnellisuus.

Bhutan on pieni valtio Kiinan ja Intian kainaloissa. Väkimäärä ei ole suuri, bhutanilaisia on noin 755 000. Valtio on onnistunut säilyttämään itsenäisyyteensä ja näin ollen myös omaperäisen kulttuurinsa. Se on eristäytynyt valtio, joka on saanut viime aikoina enenevissä määrin huomiota länsimaissa.

Bhutanin valtion "lohikäärmekuningas" Jigme Singye Wangchuck asetti vuonna 1972 valtion ykköstavoitteeksi korkean kansallisen onnellisuustason saavuttamisen. Bruttokansantuotteen (BKT) sijaan seurataan onnellisuustasoa (GNH, gross national happiness). Onnellisuus on avain inhimilliseen yhteiskuntaan ja kulttuurin kukoistukseen. GNH:ssa selvitetään ensiksi, mikä tekee ihmisen onnelliseksi ja tämän jälkeen pyritään toteuttamaan se.

Kuinka onnellisuus saavutetaan? Jigme Singye Wangchuck uskoi, että jokainen voi kulkea pienin askelin kohti päämäärää. Keskeistä on oikeanlainen elämäntapa. Onnellisuus on jo jokaisessa ihmisessä, ja sen tavoittaa rakkauden ja palvelun avulla. Tietysti tarvitaan myös hyvä ympäristö; turvallisuutta, arvostusta ja toisen ihmisen kunnioitusta.  Bhutanissa ei esiinny riistoa tai rikollisuutta samalla tavalla kuin länsimaissa.

Bhutanin valtion uskonto on buddhalaisuus. Buddhalainen elämäntapa nähtiin kansallisen onnellisuuden ytimenä, kun onnellisuutta ryhdyttiin 1970-luvulla tavoittelemaan. Buddhalaista elämäntapaa noudattamalla voitaisiin saavuttaa merkittävä moraalinen järjestelmä. Järjestelmä tukisi ihmisiä välittämään toinen toisistaan ja jakamaan omastaan niin, että kaikki saisivat riittävästi.

Buddhalaisuus syntyy bhutanilaisten sisäisinä kokemuksina, ei ulkomaailmasta tulevana, annettuna ja valmiiksi pureskeltuna. Bhutanilaisten buddhalaisuus on voimakasta viisautta, rakkautta ja myötätuntoa. Uskontoa pidetään tärkeänä, ja on tavallista, että yksi perheen pojista menee luostariin, jossa oppivat ammatin. Maassa kunnioitetaan kaikkia buddhalaisuuden muotoja. Buddhalaisuuden korostumisesta huolimatta Bhutanissa on ollut uskonnonvapauslaki vuodesta 2008 lähtien, toiseksi suosituin uskonto on hindulaisuus.

Yhteisö on onnellisuuden näkökulmasta tärkeässä asemassa. Esimerkiksi ystävyys- ja perhesuhteet ovat merkittäviä ja ne otetaan huomioon GNH:n mittauksissa. Muita keskeisiä onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa uskonnollisuus, rukoilu, mietiskely ja vapaa-aika.
Bhutanin valtiossa tavoitellaan koko yhteiskunnan ajattelutavan muutosta. Kulttuurinmuutos takaa onnellisuustavoitteiden saavuttamisen. Yhteiskunnan muutos koostuu yksilöiden muutoksista. Jokainen yksilön teko vaikuttaa toisiin ihmisiin.

Valtion johtaja ei hallitse kansaa. Hän suojelee kansaa niin kuin isä poikaansa, huolehtii kansalaisista kuin veljistään ja palvelee öin ja päivin kansaa tavalla, jolla poika palvelee isäänsä. Johtaja palvelee kansaansa hyväntahtoisuuden ja tasa-arvon hengessä, inhimillisenä olentona. Ulkopuolisia vierailijoita on hämmästyttänyt kansalaisten aito rakkaus kuningastaan kohtaan.

Bhutanin yhteiskunta on tasa-arvoinen. Luokkarakenteita ei ole. Perhesiteet koskevat kaikkia ihmisiä suhteessa toinen toisiinsa, jolloin yhteiskuntaan syntyy koheesiota. Suurin osa ihmisistä käyttää arjen asuna kansallispukua, jolloin pukeutumisella ei voida sosiaalisesti erottautua. Koulunkäynti on ilmaista ja maan vankilat ovat hyvin inhimillisiä. Bhutanissa ei ole ammattiyhdistyksiä, lakkoja tai opiskelijamielenosoituksia. Kansalaiset arvostavat valtion onnellisuutta, rauhaa ja stabiliteettia.

YK on omaksunut Bhutanin holistiseen kehitykseen suuntautuvan lähestymistavan. Parhaillaan mietitään, kuinka Bhutanin GNH-malli saadaan leviämään. Kuinka houkutteleva ajatus! Ajattele, että saisit elää onnellisuutta tavoittelevassa, rakastavassa myötätunnon maailmassa. Muutos alkaa sinusta.

Lähteet
Leena Kurki: Yhteisö väreissä. Uskontojen prisma. Viisas elämä. Basam Books, Helsinki.
http://www.littlebhutan.com Luettu 5.1.2016

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net