Ashramin arkea Nepalista Suvi Elisa
13.03.2018

Ashramin arkea Nepalista

Valkoinen vuorenhuippu heijastuu aamun auringon ensimäisten säteiden ilmestyessä horisontista. Teen aurinkotervehdyksen ison kerrostalon katolla Kathmandun laakson yläpuolella. Olen saapunut Nepaliin ja aloittanut muutaman kuukauden karmajoogan. Ashrami on luostarin tapainen pyhä keskus, jossa harjoitetaan joogaa ja luonnonmukaista omavaraisuutta. Tässä ashramissa on noin 250 lasta ja nuorta asumassa, töissä ja opiskelemassa.

Sri Aurobindo Yoga Mandir keskus on Nepalin ainoa demokraattinen koulu. Kaikki oppilaat ovat köyhistä oloista. Koulua johtavat parikymppiset nuoret, jotka ovat myös itse kasvaneet ashramissa. Nuorille opetetaan vastuuta jo pienestä: he hoitavat puutarhaa, lehmiä, ompelimoa, ruokalaa, toimistoa ja kauppaa. Tämä on karmajoogaa: työtä Jumalalle.

Ashramin koulussa opitaan tieteiden lisäksi nepalilaista tanssia ja joogaa. Illalla on meditaatio tai chanttaus. Lapset ovat erittäin terveen näköisiä, kohtelijaita ja fiksuja.

Tapaan ashramin perustaneen gurun Sri Ramchandran. Hän on valkoisiin pukeutuva parrakas mies. Hän aloitti ashramin pari vuosikymmentä sitten. Silloin hänellä oli yksi mutatönö, yksi lehmä ja yksi orpolapsi. Nyt paikkaa koristaa neljä isoa kerrostaloa, isot puutarhat ja yli 200 lasta. Paika kuhisee kuin muurahaispesä.

Sri Ramchandran kertoo kuinka ashram on syntynyt kahden gurun Sri Aurobindon ja Motherin opeille. Heidän suuri unelmansa oli maapallon laajuinen valaistuminen. Mother oli ranskalainen pyhimyshahmo ja ashramissa onkin paljon ranskalaisia vapaaehtoisia, joiden avuin paikkaa on kehitetty.

Vierailen kahdessa muussa ashramissa ja näen Nepalin lumoavat vuoret sekä matalan laaksoalueen, jossa varoitellaan sarvikuonoista. Kahden kuukauden meditaatio, jooga ja taideopettajan työ tekevät ruumiille, mielelle ja sielulle hyvää! Nepalilaiset ovat rehellistä ja nöyrää kansaa.

Olen erityisen iloinen esimerkillisestä koulumallista. Demokraattinen joogaideologialle perustunut koulu on todistanut minulle sen, kuinka myös sielua on hyvä ruokkia. Lasten tietämys Vedasta ja Intian hengellisyydestä on huikea. Myös fyysinen maatalous- ja puutarhatyö ovat kuin jumppa, joka tekee lapsista terveitä, vahvoja sekä iloisia. 

Opettajanhuoneesta löydän kasan moraaliopin kirjoja. Lapset opiskelevat myös sitä, mikä on oikein ja mikä on väärin. Pohdin itsekseni, että olisiko sittenkin niin, että tämä malli olisikin parempi kuin suomalainen "istu, kuuntele ja muista"-malli, jossa vasen aivolohko saa liikaa painetta, fyysinen kunto on kehno ja hengentiedettä ei ymmärretä lainkaan. 

Mene ja tiedä. Olen ainakin itse parempi joogi kuin ennen ja tyytyväinen siitä, että olen jakanut omia lahjojani tuleville sukupolville. 

Sri Aurobindo ashram ottaa vastaan vapaaehtoisia ja lapset odottavat uutta iloista suomen kielen opettajaa.

https://www.auronepal.org/

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net