11.04.2017

Arkipäivän henkisyyttä - tavaroiden lumo

Henkisyys ei ole vain kauniita ajatuksia tai teoriaa, vaan henkisyys tulee näkyä myös arjen pienissä teoissa. Oletko pohtinut millainen on sinun suhteesi Äiti Maahan ja kuluttamiseen? Olisiko vihdoin tekojen aika? Osa 5. Inhimillinen herkkäuskoisuus ja tavaroiden lumo

Muutos on mahdollinen, ja se alkaa sinusta ja minusta. Voimme toimia tänään, nyt. Siinä auttaa, kun tiedostamme inhimillisen herkkäuskoisuuden ja tavaroiden lumon merkityksen mielessämme.

Asiat itsessään voivat ilmentyä useilla harhaanjohtavilla tavoille. Mielikuvat eivät vastaa todellisuutta. Se on yksi syy, mikä johtaa ahneuden kukoistukseen kulutusmarkkinoiden karnevaaleilla. Toinen syy on herkkäuskoinen mielemme. Mielikuvien harhaanjohtavuus yhdistettynä herkkäuskoisuuteemme ovat johtaneet tämänhetkiseen tilanteeseen eli kiihtyvään luonnonvarojen ehtymiseen. Meidän tulee ymmärtää, että jotain on pahasti pielessä, kun olemme antaneet halujemme ja ahneutemme johtaa ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen ehtymiseen sekä joidenkin lajien ennenaikaiseen sukupuuttoon.

Kun seuraavan kerran luet lehtiä tai katsot TV:tä, tarkkaile mainoksia. Niissä on panostettu kaikki mahdollinen ihmiskunnan tieto luomaan epärealistisia mielikuvia ja uskottelemaan herkkäuskoisille, että mainostetut tavarat tuovat onnea tai muuta luotujen mielikuvien kaltaista elämää. Mainokset tarjoavat harhaanjohtavia mielikuvia siitä, millaisia identiteettejä ja ominaisuuksia saisit itsellesi tavaroiden myötä. Ne ovat valheellisia eikä niillä ole juurikaan yhteyttä konkreettiseen todellisuuteen.

Tehdessäsi suunnanmuutosta kohti kestävämpää kuluttamista, sinun on nähtävä oman mielesi herkkäuskoisuus. Siihen yhdistyvät ahneuden inhimilliset yllykkeet. Siksi olemme alttiita tavaroiden petollisille houkutuksille. Liitämme tavaroihin mielikuvia, ja mielikuvissa tavaroihin liittyy ominaisuuksia, joita niillä todellisuudessa ei ole. Ominaisuudet ovat vain herkkäuskoisessa mielessämme.

Henkisenä ihmisenä pystyt tiedostamaan oman mielesi toimintaa ja herkkäuskoisuutta. Sinulla on kyky havaita ahneuden impulssit ja valta asettaa niille rajoja. Olet vapaa valitsemaan, olet vapaa olemaan ostamatta. Harjoittamisen avulla pystyt näkemään tavarat tavaroina, ilman mainoksissa luotuja harhaanjohtavia ja puhtaisiin mielikuviin perustuvia ominaisuuksia. Tämä on tärkeä askel matkallasi kohti kestävämpiä kulutusvalintoja.

Kirjoitussarja perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän, kuinka muuttaa maailmaa sisältäpäin.

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net