09.05.2017

Arkipäivän henkisyyttä - suhteesi tavaroihin

Henkisyys ei ole vain kauniita ajatuksia tai teoriaa, vaan henkisyys tulee näkyä myös arjen pienissä teoissa. Oletko pohtinut millainen on sinun suhteesi Äiti Maahan ja kuluttamiseen? Olisiko vihdoin tekojen aika? Osa 9. Suhteesi tavaroihin

Henkisyyteen kuuluu vastuullisuus ja itsetuntemus. Ne johtavat vastarintaan kulutuskulttuuria kohtaan. Mutta ensin sinun on oivallettava, mikä on suhteesi tavaroihin.

Suhteesi tavaroihin riippuu siitä, millaisen aseman annat niille elämässäsi. Pahimmassa tapauksessa omaksut tavaroiden aseman elämässäsi jostain ulkoapäin, esimerkiksi mainoksista tai ympäröivästä kulttuurista. Omaksut kyseenalaistamatta.

Kun päätät tietoisesti, millaisen aseman tavaroille annat elämässäsi, pääset vapaaksi ahneuden ja itsekkyyden kahleista. Tällöin vapaudut itse määrittelemään itsesi. Suoraan, ei tavaroiden tai sosiaalisen statuksen kautta. Työpaikkasi tai aineellinen omaisuutesi ei voi todellisuudessa osoittaa, kuinka voit.

Jokaisella on oikeus omaan ajattelutapaansa ja erillisyyteensä. Mutta ulkoiset sosiaaliset paineet ovat voimakkaita. Niiden vaikutus on inhimillistä, sen voimme myöntää. On ihmisluonnolle tyypillistä pyrkiä mukautumaan ympäristöön ja olla samanlainen kuin muut. Siksi tarvitaan myös sinua olemaan sellainen, joka rakastaa maapalloa ja luontoa niin paljon, ettei ole valmis uhraamaan niitä kasvavalle tavaravuorelle ja tuon tavaravuoren tuottamisesta aiheutuville ilmansaasteille.

On aika pohtia ajan kanssa, syvällisesti tiedostaen, erästä asiaa. Nimittäin, onko sinun suhteesi tavaroihin korvannut suhteita toisiin ihmisiin? Miten olet yhteydessä itseesi? Entä Jumalaan, elämän alkulähteeseen ja tietoisuuden ykseyteen? Näitä suhteita ei voi korvata tavaroilla. Tavaroilta ja omistamiselta et saa rakkautta, lämpöä etkä hyväksyntää. Jos et voi tuntea olevasi kotona omassa itsessäsi, kehossasi, et voi tuntea sitä missään – aivan sama kuinka hienoa linnaa asuisi

Kirjoitussarja perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän, kuinka muuttaa maailmaa sisältäpäin.

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net