25.04.2017

Arkipäivän henkisyyttä - ostamalla et pääse yhteyteen

Henkisyys ei ole vain kauniita ajatuksia tai teoriaa, vaan henkisyys tulee näkyä myös arjen pienissä teoissa. Oletko pohtinut millainen on sinun suhteesi Äiti Maahan ja kuluttamiseen? Olisiko vihdoin tekojen aika? Osa 7. Ostamalla et pääse yhteyteen.

Meidän on yhdessä ymmärrettävä, että ostamalla emme pääse yhteyteen. Ostaminen, korkea elintaso ja kiihtyvätahtinen kulutus eivät edistä henkisyyttä ja henkistä kehitystä, vaan kahlitsevat niitä.

Olemme kaikki yhteydessä toisiimme. Sinäkään et ole irrallinen, erillinen muista. Kun olemme tietoisia keskinäisestä riippuvuudestamme, on meidän helpompi suitsia haluamista ja ahneutta. Ahneus kumpuaa keinotekoisesta irrallisuudesta. Se saa meidät jopa kilpailemaan muiden ihmisten kanssa. Ahneus synnyttää ihmiskunnan kehoon syöpäsoluja, itseään erillisiksi uskovia yksilöitä.

Ahneuden hallitessa meitä elämme itsekkyytemme muodostamassa häkissä. Itsekkyyden häkistä katsoessamme meistä näyttää, ettei muuta maailmaa ole olemassakaan. Olemme onnettomia. Uskomme, että itsekkyydestä käsin tehdyt ja haluamiseen perustuvat valinnat saavat meidät tuntemaan itsemme onnellisiksi. Mainokset ruokkivat tätä mielikuvaa. Emme voisi olla enempää väärässä.

Ahneuden taustalla on totunnainen itsekeskeisyys. Siitä pääsemme eroon seuraavan harjoituksen avulla. Valitse jokin kulutustavara harjoituksen kohteeksi. Katso tavaraa vähän aikaa. Pohdi kaikkia materiaaleja, joista se on tehty. Kaikki nämä materiaalit ovat eri puolilta maailmaa. Näe kaikki ne ihmiset, joita tavaran valmistaminen on vaatinut. Tavara on kokonaisuus, joka on syntynyt eri maailmankolkista tulevista osista. Tavaran osien kuljettaminen ja valmistaminen on mahdollista muiden, eri puolilla maailmaa toimivien ihmisten ansiosta. Ajattele tätä ainakin kymmenen minuutin ajan.

Osoita seuraavaksi mielessäsi kiitollisuutta kaikkia heitä kohtaan. Käytä tähän osioon ainakin viisitoista minuuttia. Harjoitus auttaa oivaltamaan keskinäisen riippuvuutemme ja yhteytemme toisiin ihmisiin. Sitä kautta vapaudumme vastuullisempaan, kestävää kehitystä tukevaan kuluttamiseen ja kuluttamatta olemiseen.

Kirjoitussarja perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän, kuinka muuttaa maailmaa sisältäpäin.

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net