14.03.2017

Arkipäivän henkisyyttä - kulutuskierre kuriin

Henkisyys ei ole vain kauniita ajatuksia tai teoriaa, vaan henkisyys tulee näkyä myös arjen pienissä teoissa. Oletko pohtinut millainen on sinun suhteesi Äiti Maahan ja kuluttamiseen? Olisiko vihdoin tekojen aika? Osa 1. Asennoituminen Äiti Maahan ja kulutukseen.

Olet todennäköisesti omaksunut jonkunlaisen identiteetin, joka ohjaa jokapäiväistä toimintaasi. Osa tätä identiteettiä on luontosuhteesi, tai sen puute. Tässä juttusarjassa tarkastellaan henkisen kehityksen ulottuvuuksia, jotka ovat yhteydessä luonnonsuojeluun ja kulutuskulttuuriin.

Kuuluuko ympäristön huomioon ottaminen ja elämän varjelu identiteettiisi? Henkisyydessä edistyneillä ihmisillä tavallisesti kuuluu. Ehkä olet omaksunut tavan ilmaista itseäsi ostoksia tekemällä. Haluat tietynlaiset joogahousut, tietynmerkkisen selkärepun tai kannat lastasi eettisesti valmistetussa bambuliinassa. Oletko huomannut, että ajattelussasi eettinen valmistustapa antaa luvan kuluttaa tavaraa, mitä et ehkä oikeasti tarvitsisi ollenkaan?

Luontosuhde kertoo, mitä luonto ja luonnonvarat sinulle merkitsevät. Millaisia omakohtaisia kokemuksia sinulla on luonnosta? Voi olla, että et tiedosta kuluttaessasi ja toimiessasi arjessa kaikkia niitä resursseja, joita toimintaasi tarvitaan. Kaikki on viime kädessä tehty maasta ja merestä saadusta materiaalista. Tiesitkö, että olemme kuluttaneet kolmanneksen maapallon luonnonvaroista pelkästään kolmenkymmenen viime vuoden aikana?

On kannattavaa pohtia omaa luontosuhdetta. Se onnistuu parhaiten, kun tarkkailet käytöstäsi ja vuorovaikutustasi ympäristön kanssa muutaman päivän ajan. Yritä huomata kaikki luonnonvarat, joita käytät ja joita toimintaasi tarvitaan. Haluatko todella kuluttaa ehtyviä luonnonvaroja näin? Tämä on hyvä ajatus työstettäväksi meditaatioharjoituksen aikana.

Kirjoitussarja perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän, kuinka muuttaa maailmaa sisältäpäin.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net