21.03.2017

Arkipäivän henkisyyttä - kuluttaja valitsee

Henkisyys ei ole vain kauniita ajatuksia tai teoriaa, vaan henkisyys tulee näkyä myös arjen pienissä teoissa. Oletko pohtinut millainen on sinun suhteesi Äiti Maahan ja kuluttamiseen? Olisiko vihdoin tekojen aika? Osa 2. Kuluttaja valitsee - voimme tehdä muutoksen kulutuskulttuuriin

Globalisaatio tuo kulutuskulttuurin yhä useamman saataville. Voittoa tavoittelevien yritysten johtajat lietsovat kulutusvimmaa yhä laajemmalle. Kehittyneiksi itseään kutsuvat valtiot luovat mallin siitä, mihin jokaisen maan tulisi kulutuksessa ja bruttokansantuotteessa yltää. Henkisyys unohtuu, niin surullista kuin se onkin.

Taloudellinen kasvu on tästä näkökulmasta itseisarvoista. Näissä yhteyksissä ei puhuta siitä, että kyse on yhä useamman ihmisen liittymisestä joukkoon, joka kuluttaa kiihtyvällä vauhdilla hupenevia luonnonvaroja. Emme kuitenkaan ole voimattomia tämän asian edessä – kuluttaja voi valita myös olla kuluttamatta. Ihmiskunta voi muuttaa kulutuskulttuuria.

Saatat kenties odottaa, että maan hallitus tekisi asialle jotain. Harva sellaisen maan hallitus, jolla olisi vaikutusvaltaa luonnonvarojen kuluttamisen vähentämiseen, tekee asialle mitään. Jos jotain tehdään, niin suojellaan "omia" luonnonvaroja. Oman maan siivous tarkoittaa saastuttavien toimien siirtämistä toiseen valtioon. Yrityksiltä on turha odottaa panostusta kulutuksen vähentämiseen, sillä niiden tarkoituksena on tuottaa voittoa, ei rauhaa ja onnellisuutta kansalaisille.

Sinä et voi siirtää vastuuta toisille, enkä minäkään. Meidän on otettava vastuu luonnonvarojen lopettamisesta yhdessä. Suuryritykset tuottavat tavaroita kuluttajille, siis sinulle ja minulle. Olemme ratkaisevan tärkeä osa ongelmaa. Ihmiskunta voi vaikuttaa jäljellä olevien luonnonvarojen säilymiseen.

Kirjoitussarja perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän, kuinka muuttaa maailmaa sisältäpäin.

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net