18.04.2017

Arkipäivän henkisyyttä - henkilökohtainen kulutusmuutos

Henkisyys ei ole vain kauniita ajatuksia tai teoriaa, vaan henkisyys tulee näkyä myös arjen pienissä teoissa. Oletko pohtinut millainen on sinun suhteesi Äiti Maahan ja kuluttamiseen? Olisiko vihdoin tekojen aika? Osa 6. Tee kulutusmuutoksesta henkilökohtainen

Tavaratuotanto, kuluttaminen ja omistaminen ovat yhteydessä ihmisten haluihin ja ahneuteen. Tämän tiedostaminen johtaa toisenlaiseen kuluttamiseen, kulutusmuutoksen henkilökohtaistamiseen.

Ehkä koet voimattomuutta suurten, lähes maailmanlaajuisten kulutuskulttuurin voimien edessä. Älä suotta. Voit pohtia, miten juuri sinä voisit muuttaa tapojasi niin, että luonnonvarat säästyisivät. Voisitko olla ostamatta tai omistamatta jotain, mitä tällä hetkellä pidät hallussasi? Tavarat eivät tuo todellista turvaa, rauhaa tai rakkautta, vaikka niitä myydäänkin muun muassa tällaisilla mielikuvilla ratsastaen.

Kulutusmuutoksen henkilökohtaistamisessa on erittäin tärkeää se, että yhdistät ahneuteen liittyvät tietosi omiin kokemuksiisi. En usko, että haluat jatkaa elämääsi ahneuden sätkynukkena. Myös sinun on löydettävä ahneus ja haluamisen yllykkeet sisältäsi. Vasta sitten voit asettaa niille rajoja. Tai antaa niiden vain olla, antamatta niiden kuitenkaan ohjailla käytöstäsi.

Monet uskovat alitajuisesti, että tulisivat onnellisiksi, kunhan vain saisivat kaiken mitä haluavat. Näin ei todellisuudessa ole. Saaminen johtaa ahneuden lisääntymiseen. Ei onnellisuuden. Löydätkö tästä luonnonlaista joitain konkreettisia esimerkkejä omasta elämästäsi? Minä löydän omastani, ja kaikki henkiset, aidot ja rehelliseen itsereflektioon kykenevät löytävät.

Voit pohtia, mikä ero on sillä, mitä todella tarvitset ollaksesi onnellinen ja sillä, mitä et tarvitse mutta haluat. Millaisten tavaroiden ja omistusten uskot alitajuisesti johtavan onnellisuuteen? Kuinka pitkälle hetkellinen mielihyvä uudesta puserosta tai käsilaukusta kestää? Mitä sitten tapahtuu? Ahneus saa meidät tarttumaan tavaroihin. Kun näet tämän itsessäsi ja ympärilläsi, olet jo pitkällä.

Kirjoitussarja perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän, kuinka muuttaa maailmaa sisältäpäin.

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net