23.06.2017

Ajaton juhannustaika

Juhannus tarkoittaa nuorisolle festareita ja mökkisekoiluja, sekä perheihmisille ja vanhemmalle väestölle rauhallista, yhteistä laatuaikaa, grillausta ja saunaa. Henkisen tien kulkijalle juhannus on Johannes Kastajan syntymä- ja nimipäivä.

Muinaisessa Egyptissä uskottiin, että kuten Horus-jumala symboloi heidän taivaallista osaansa, niin Anubis-jumala on heidän maallinen puolensa. Kristillisessä perinteessä Horusta vastaa talvella neitseellisesti syntyvä Kristus-hahmo. Sen sijaan parasta, mitä maasta voi tulla ja naisesta syntyä, on keskikesää tähdittävä Johannes Kastaja. Hänet voidaan rinnastaa egyptiläiseen Anubikseen.

Kesän alkuhuumasta kohti puhdistusta

Todellinen juhannus on elämänjuhla! Juhannuksena jokainen ihminen hyväksytään juuri sellaisena kuin hän on, vaikka hän olisi kuinka syntinen ja puutteellinen tahansa. Pakanallisen kesäkauden aloittavat toukokuiset vakkajuhlat, joissa nostetaan maljoja Ukko-ylijumalalle ja pyydetään sateita ja hyvää satoa. Ukon vakkojen jälkeen naiseus nostaa päätään, eikä alkukesästä paljon turhia kainostella tai häpeillä. Sielu voi siis jopa hetkellisesti humaltua elämästä, naiseudesta ja seksuaalisuudesta.

Juhannusriittien suorittaminen symboloi henkisyydessä samaa asiaa kuin kulottaminen peltotöiden yhteydessä. Joskus sielu on kokenut liian paljon asioita ja se kaipaa hetkellistä stoppia. Henkisellä tiellä emme ajattele, että mielen palautumiseen riittäisi pelkkä kesälomailu, vaan tarvitaan jotain kokonaisvaltaisempaa. Sielu pitää ensin kulottaa maan tasalle, ja sitten sen tulee saada kesannolla kasvaa valtoimenaan, ilman rajoituksia.

Vakkajuhlista alkanut kylvö, siitto ja sikiäminen päättyvät siis juhannukseen, jossa kaikki pahat teot ja ajatukset kasataan kokkoon ja tuikataan tuleen.

Keskikesän valonlapsi

Jos talvella Kristuslapsi syntyy vedestä ja hengestä, niin keskikesän valonlapsi, Johannes, syntyy tulesta ja sielusta. Juhannuskokossa ihminen voi symbolisesti polttaa oman pimeän egonsa hetkellisesti pois, ja näin samalla sielu puhkeaa kukkaan. Egon uhrauksen symboli muinaisessa Egyptissä on tulesta syntyvä Feeniks-lintu. Egyptiläisen Kuolleiden kirjan loitsussa 185 Feeniks-lintu syntyy erityiseen salkoon, sen jälkeen, kun siinä ensin on roikkunut kuoleva eläin, Anubiksen imiut (eli juuri ihmisen maallinen puoli). Tämä lienee ensimmäinen viite juhannussalkoon.

Kesä ja talvi, kuten myös juhannus ja joulu, symboloivat henkisyyden vastakohtia – sielua ja henkeä. Sielu viittaa ihmisen yksilölliseen, henki universaaliin ulottuvuuteen. Viisaimmat osaavat varmasti päätellä, miten ne molemmat ovat jokaisessa ihmisessä esiintyviä eri ominaisuuksia, jotka ulospäin näyttäytyvät juuri sen mukaisesti, missä vaiheessa oma henkinen kehitys on menossa.

Vaikka kesäaikaan valo on näennäisesti kaikkein suurimmillaan, itse aurinko on kuitenkin tähän aikaan vuodesta kaikkein kauimpana maapallosta. Siksi elämästä kannattaa kyllä nauttia täysin rinnoin, mutta siitä ei tule juopua jatkuvaan humalatilaan. Ehkä siksi meillä onkin jo puolen vuoden päästä taas joulu.

Juhannustoivotus

Antaa tänä juhannuksena kaikkien kukkien kasvaa, niin kuin ne on luotu ja tarkoitettu. Jokainen voi myös halutessaan kahlata veteen niin syvälle, että sukuelimet ovat pinnan alla piilossa, ja nostaa maljansa Amonille, Anubikselle, Zeukselle, Jupiterille, Jafetille, Ukolle tai Johannes Kastajalle – ovathan he kaikki yksi ja sama hahmo eri aikakausina ja eri kulttuureissa.

Todellinen juhannustaika voi kuitenkin toteutua sielussa vain, kun ihminen muistaa oman itsensä. Älkäämme tänä juhannuksena enää etsikö vastauksia itsemme ulkopuolelta, vaan sisäisesti. Sielun mahdollisuudet ovat parasta, mitä maasta ja meistä voi tulla. Se on parasta, minkä meidän jokaisen sisäinen naiseutemme voi kesän kunniaksi synnyttää.

Juhannuksen malja on ylitsevuotavainen – siitä riittää tarpeeksi kaikille, ja jää vielä ylikin.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net