Afrikkalainen yrttiparantaja ei usko kemikaalitabletteihin Mama Rasta omalla maatilallaan/Suvi Elisa
18.03.2016

Afrikkalainen yrttiparantaja ei usko kemikaalitabletteihin

Mama Rastaksi nimetty afrikkalaisnainen kertoo jokaisen vihanneksen ja kasvin olevan lääke. Hänellä on suuret käsivarret ja vahva selkä, joita voi ihailla kunnioituksella. Hän on noin kuudenkymmenen vanha, mutta ahkera ja vahva kuin kolmekymppinen. Hän poimii puutarhastaan erilaisia kasveja ja ihmettelee itsekseen, miten hän ennen joutui menemään kauas etsimään näitä yrtteja, mutta nyt ne mystisesti kasvavat hänen omalla takapihallaan.

Mama Rasta asuu suurella kotitilallaan Tansanian Arushassa, jota ympäröi mahtavat Kilimanjaron vuoret.

Miten sinusta tuli yrttiparantaja?

Äitini on kotoisin Kongosta ja hän oli mahtava perinteinen yrttiparantaja. Kongo on tunnettu sen valtavista metsistä, joissa piilee voimakkaita parantavia yrttejä ja kasveja. Äitini paransi jopa murtuneita luita omilla käsillaan sitoen luut paikoilleen ja antoi potilaalle yrtteja, jotka nopeuttavat luutumisprosessia. Kasvoin siinä hänen jaloissaan ja opin paljon kasveista, Mama Rasta kertoo.

Tekemällä ja kokemalla olen oppinut ja tapaan kirjoittaa kaiken myös ylös mitä teen ja opiskelen. Tarkastan vihkoistani sitten faktoja, kun kohtaan potilaitani. Parantaminen ei ole pelkkää yrteillä parantamista vaan se on holistista. Käytän myös usein hierontaa ja akupisteitä hyödykseni yrttiöljyjen kanssa. Myös rukoukset ovat tärkeitä.

Miten yleistä perinteinen yrttiparantaminen on Tansaniassa?

Yrttiparantajia on PALJON! Hän huudahtaa. Mutta valitettavasti moni tansanialainen menee modernin lääketieteen pariin ja tulee yrttiparantajan luo vasta, kun huomaa etteivat modernit lääkkeet toimikaan. Minun luokseni tulevat useat, jotka tietävät maineeni. Olen parantanut vuosikymmenien ajan potilaitani menestyksekkäästi, joten parantajan maineeni on kuuluisa. Esimerkiksi malaria on helppo parantaa kitkerillä, paikallisilla yrteillä. Muun muassa Mwarbaiini (Neem-puu) ja Aloe Vera ovat hyviä malariaan. Lääkkeet, joita apteekeissa myydään ovat kehon koko jarjestelmää vaarallisesti heikentäviä, hän toteaa. Parempi on käyttää yrttejä, kun ne toimivat ja vahvistavat kehon omaa immuunijarjestelmää.

Mika ero on noidalla ja yrttiparantajalla? Joskus nämä kaksi sekoitetaan keskenään.

No, sanoisin, että noita perustaa toimintansa uskomuksiin. Noita voi ottaa esimerkiksi yrttiä ihan pienen määrän ja kertoa sitten, että se yrtti toimii tähän demoniin. Kun taas yrttiparantajan parantaminen perustuu enemmänkin perinteiseisiin ja tieteeseen. Itse yrttiparantajana annan kehon painolle ja potilaan iälle sopivia yrttejä ja valmistan yrttilääkkeen oikealla tieteellisellä tavalla keittäen tai hauduttaen tai öljynä. Noidat voivat käyttää luita ja eläinten osia uskomuksissaan, kun minä keskityn tieteellisesti todistettuihin parannustapoihin ja pelkastään kasveihin. Noituus perustuu uskomuksiin ja yrttilääkinta tieteelliseen kokemukseen.

Voitko kertoa esimerkin miten parannat esimerkiksi hedelmättömän naisen?

No ensin on selvitettävä naisen ovulaatiosykli ja sitten otettava alavatsan aluetta puhdistavaa yrttiä ja puhdistettava koko alavatsan systeemi kunnolla. Sen jälkeen on laskettava, koska on otollinen aika siemenille ja silloin voi kokeilla hedelmöittämistä. Jos naisella ei ole ovulaatiota, niin on lähes mahdotonta saada häntä raskaaksi. Silloin vain Luoja voi auttaa asiassa.

Mitä asioita pidät tärkeanä terveyden ylläpidossa, jottei tule sairaaksi?

No se on holistinen juttu. Runsaan veden juonti on tärkeää, sekä hedelmät. Juon itse aamulla kaksi tai kolme litraa vetta ja syön paljon mangoja lounaaksi. Mangot ovat minun pääravintoni, hän naurahtaa. Mutta äitini aina muistutti naapurin lapsia, ettei mangoja saa pudotella puista ennenaikojaan vaan on odotettava, kun ne putoavat itsestään. Silloin niiden vitamiinit ovat parhaimmillaan. Eihän lapsiakaan vedetä vatsasta ennen aikojaan vaan niiden annetaan kypsyä ja tulla ulos ajallaan. Sama asia! hän toteaa hymyillen leveästi.

Muuten fyysinen kunto on tärkeää, mutta on parasta kuntoilla arkielämässa. Minä kumarrun vetelemään rikkaruohoja kulkiessani ja muut puutarha-askareet saavat minut hikoilemaan tarpeeksi, jotten kaipaa muuta liikuntaa. Leikkaan nurmikon viidakkoveitsen kanssa, kuokin maan kuokalla ja hakkaan puut itse käsin kirvettä käyttäen. Sitten tietysti on hyvä syödä vihreitä lehtikasviksia paljon, koska ne ovat lääkinnällisiä ja pitävät immuniteetin vahvana. Näillä ohjeilla pärjää hyvin.

Mama Rasta tapaa syödä kokattua ruokaa kerran päivassä auringonlaskun aikaan ja silloinkin vain pikkuruisen savikulhollisen vihanneksia, papuja tai jotain joka ei sisällä paljon tärkkelystä. Päiväsaikaan hän elää mangoilla ja vedellä. Tämä on hänen suosittelema elämäntapansa.

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net