7 rituaalimurhia harjoittanutta kansaa Tomas Sobek - Unsplash
26.09.2018

7 rituaalimurhia harjoittanutta kansaa

Ihmisten uhraaminen on kuulunut moniin muinaisiin kulttuureihin. Sitä ei ole tapahtunut ainoastaan Euroopan ulkopuolella, vaan täkäläisetkin kansat ovat sitä harjoittaneet. Nykyajasta käsin katsattonu sitä on vaikea ymmärtää, ja on tärkeää pitää mielessä että maailmankuva oli ennen vanhaan erilainen. Ihmisuhraamista harjoittaneet kansat olivat myös keskenään erilaisia, joten kyseessä on ennemminkin ihmiskunnan historiaan liittyvä ominaisuus kuin tiettyjen kansojen väkivaltainen oikku.

Historiassa ihmisuhreiksi on joutunut niin vauvoja, lapsia kuin aikuisiakin. Usein uhrit eivät olleet samaa kansaa kuin uhraajat. Menetelmän taustalla on usein jonkinlainen uskomusjärjestelmä, ja ihmisten uhraamisen on ollut tarkoitus miellyttää erilaisia näkymättömiä voimia, kansasta ja näiden kulttuurista riippuen. Myös valtahierarkiat ovat näytelleet roolia ihmisten uhraamisessa.

Seuraavat kansat ovat tiedetysti uhranneet ihmisiä:

1. Atseekit

Aurinkoa palvelevat atseekit leikkasivat ihmisuhrien sydämet irti jumaltaanmiellyttääkseen. Sydäntä pidettiin osana auringon lämpä, ja kun se leikattiin irti, ihmisen olemus yhdistyy aurinkoon. Uhrit olivat joko paikallisia tai vihollisia, ja vihollisten kohdalla kannibalismikin saattoi rituaalin jälkeen tulla kyseeseen. Ilmeisesti uhrit kuitenkin ymmärsivät ja jollain tasolla myös hyväksyivät asemansa. Ennen rituaalia uhrit esimerkiksi siunasivat toisia ihmisiä. Tapa päättyi, kun espanjalaiset valtasivat atseekkien alueet. Verenvuodatus tosin jatkui espanjalaisten toimesta.

2. Keltit

Ilmeisesti myös kelttien tapoihin kuului muinoin ihmisten uhraaminen. Kerrotaan, että uhria lyötiin miekalla selkään, ja hänen kuolonkouristustensa perusteella ennustettaisiin tulevaa. Toinen tapa oli ihmis- ja eläinuhrien polttaminen elävältä. Elävät olennot poltettiin osana suurta puu- ja olkihahmoa.

3. Kiinalaiset

Ennen ajanlaskun alkua Kiinassa harjoitettiin myös rituaalimurhia. Niillä oli sekä uskonnollinen että poliittinen merkitys. Esimerkiksi nuorten miesten kehot paloiteltiin ja haudattiin epäkunnioittavaksi mielletyllä tavalla. Myös vauvoja ja lapsia uhrattiin.

4. Karthagolaiset

Nykyisen Tunisian alueella eläneet karthagolaiset uhrasivat pieniä lapsia ja vauvoja, jotta heidän jumalansa suhtautuisivat heihin suotuisammin. Kerrotaan, että vuosina 800-146 ennen ajanlaskuna lkua uhrattiin noin 20 000 vauvaa.

5. Etruskit

Muinaiset Italian alueella eläneet etruskit uhrasivat lapsia, vaikka tutkijat eivät sitä olekaan usein halunneet myöntää. Ihmisten uhraamista ei ole virheellisesti ajateltu osana Euroopan alueen historiaa. Toista kertoo 8-vuotiaan pojan ruumis: se löytyi päättömänä, ja lapsen jalat oli sijoiteltu tarkasti, ja paikalla oli myös erilaisia uskonnollisia objekteja ja kivialttari

6. Havaijilaiset

Havaijiin liittyvistä tiedoista ei voida olla varmoja, sillä siellä tapahtuneesta ihmisuhraamisesta ovat kertoneet henkilöt, jotka pyrkivät valtaamaan alueen. Kerrotaan, että muinaiset havaijilaiset pyrkivät miellyttämään Ku-nimistä sodan jumalaansa ihmisiä tappaen. Uhrit tosin olivat usein viholliskansojen johtajia, jotka hirtettiin. Ilmeisesti myöhemmin uhrien lihaa syötiin.

7. Mesopotamialaiset

Nykyisen Irakin alueella uhrattiin lapsia, joskin lähde on Raamattu. Virallisempien lähteiden mukaan aikuisia uhrattiin merkkihenkilöiden kuoleman yhteydessä. Heidän oli määrä pitää seuraa kuolleille kuolemanjälkeisellä taipaleella.

 Teksti muokattu seuraavasta lähteestä: https://themindunleashed.com/2018/06/7-ancient-societies-that-ritualistically-sacrificed-humans.html

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net