4 kiehtovaa yrttiä unityöskentelyyn Leena-Maija Haukkala
13.12.2016

4 kiehtovaa yrttiä unityöskentelyyn

Uni on hiljaisen tiedon lähde, suora kosketus omaan sisimpään. Unityöskentelyn avulla voi kohdata pelkojaan, ratkoa ristiriitoja, leikkiä luovuudella ja oppia luottamaan sisäiseen ohjaukseensa. Kasvien moniulotteinen maailma voi auttaa unennäkijää kohti tietoisempia ja parantavampia unia.

4 mystistä yrttiä selkounien näkemiseen -artikkelissa  kerrottiin kasveista, jotka auttavat pääsemään tietoiseen uneen. Ensimmäiset selkounikokemukset voivat olla lyhyitä ja helposti katoavia, sillä monet havahtuvat unesta heti huomattuaan olevansa tietoisia. Säännöllisellä harjoittelulla unet kuitenkin pitenevät ja syvenevät niin, että niitä voi käyttää henkiseen työskentelyyn. Unen luovuus ja rajoittamattomuus avaavat uusia näkökulmia ja syventää ymmärrystä omasta itsestä. Unityöskentely voikin auttaa kohtaamaan ja parantamaan sellaisia pelkoja tai solmuja, jotka eivät tunnu aukeavan muilla tavoin. Se on mahdollisuus oppia luottamaan omaan sisäiseen viisauteen ja kykyyn selvitä vaikeuksista auttamalla itse itseään.

On olemassa kasveja, jotka paitsi parantavat unenlaatua ja auttavat näkemään selkounia, myös käynnistävät unessa itsetutkiskelun ja paranemisen prosesseja. Osa kasveista nostaa pintaan syvälle haudattuja toiveita ja ajatuksia, osa auttaa päästämään irti vanhoista tavoista ja toiset voivat sysätä uneksijan unohtumattomalle astraalimatkalle. Kokeilemalla selviää, mikä yrtti vie kohti omien päämäärien saavuttamista. Alla on esitelty neljä kasvia, jotka auttavat pääsemään uneen, joka on sekä tietoista että eheyttävää.

1. Pujo (Artemisia vulgaris) – astraalimatkustaminen, uudet näkökulmat

Pujoa on käytetty monissa kulttuureissa apuna enneunien näkemisessä ja astraalimatkustamisessa. Paiute-intiaanien kielellä pujo onkin ”unikasvi”. Pujosuitsukkeiden polttaminen iltapäivällä edesauttaa selkounien näkemistä yöllä. Kasvista haudutetun rauhoittavan ja maksaa puhdistavan teen juominen ennen nukkumaanmenoa helpottaa pysymistä tietoisessa unitilassa REM-unen aikana. Pujo tekee unista värikkäämpiä, lisää luovuutta ja auttaa unien muistamisessa. Yrtti on hyvä valinta niille, jotka haluavat parantaa jonkin asian itsessään unen avulla. Joillekin se aiheuttaa synkempiä unia, jotka nostavat pintaan piilotettuja oivalluksia ja kipukohtia, kuitenkin auttaen löytämään niihin ratkaisun. Pujo voimistaa unien enteellisyyttä ja visuaalista kuvastoa sekä venyttää unen pituutta. Monet ovat kertoneet kasvin auttaneen astraalityöskentelyssä.

Käyttö: 1 tl kuivattua pujoa kuppia kohden. Kaada kiehuvaa vettä päälle, laita kansi ja odota 10 minuuttia. Juo puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Varoitus: Yrtti rentouttaa kohdun eikä sitä saisi juoda, polttaa tai edes käsitellä raskaana ollessaan. Pujon käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa keskenmenon. Kasvi voi myös aiheuttaa allergiaa asterikasveille herkille ihmisille.

2. Rohtojasmiini (Jasminum officinale) – rakkaus, seksuaalisuus

Jasmiini on sydäntä avaava ja unia kutsuva kasvi. Jasmiininkukkien nuuhkiminen rentouttaa, vähentää ahdistusta ja antaa syvän, levollisen unen. Erään tutkimuksen mukaan jasmiini on unentuojana lähes yhtä tehokas kuin perinteiset unilääkkeet. Jasmiinintuoksua illalla nuuhkineet henkilöt myös heräsivät aamulla virkeämpinä ja energisempinä. Kasvin mieltä rauhoittava ja kehoa rentouttava vaikutus tekee siitä täydellisen yrtin meditatiivisen olotilan saavuttamiseen. Jasmiiniteen juominen illalla tuo selko- ja enneunia. Jasmiininkukat edistävät eroottisten ja romanttisten unien näkemistä, mikä voi olla hyödyllistä erityisesti naisille, jotka käyvät läpi seksiin liittyviä ongelmia.

Käyttö: 1 tl kuivattuja jasmiininkukkia teekupillista kohden. Kaada päälle 80-asteista vettä ja anna hautua 1-2 minuuttia. 80-asteista vettä saat, kun annat veden jäähtyä kiehumisen jälkeen pari minuuttia.

Varoitus: Tuoksun nuuhkiminen pitkään tai suurina määrinä saattaa aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia. Jasmiinia ei pidä käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

3. Shatavari, terttuparsa (Asparagus racemosus, Tian men dong) – harmonia, henkisyys

Shatavari, kiinalaiselta nimeltään tian men dong, kuuluu maailman parhaisiin adaptogeeneihin. Kasvia kutsutaan myös ”taivaalliseksi henkiyrtiksi”, mikä kertoo sen henkeä kohottavista vaikutuksista. Säännöllisesti käytettynä shatavari lisää sydämellisyyttä, hyväntuulisuutta ja empaattisuutta. Sen sanotaan auttavan myös ristiriitojen ratkaisemisessa ja harmonian saavuttamisessa. Taolaiset munkit antoivat kasville nimen "lentävä yrtti", sillä se auttoi liitämään unessa universumin halki. Matkustaminen toisiin ulottuvuuksiin ja yllättäviin paikkoihin onkin yksi shatavarin vaikutuksia unen aikana. Muinaisten kiinalaisten opetusten mukaan tian men dong auttaa pääsemään syvään selkouneen, jossa voi työskennellä häiriöttömästi. Yrtti rentouttaa ja lievittää stressiä sekä toimii mielialalääkkeenä.

Käyttö: 1-2 tl hienonnettua juurta teekupilliseen vettä. Liota seosta 6-12 tuntia, minkä jälkeen keitä miedolla lämmöllä joitain minuutteja, tai jos haluat jättää liotuksen pois, keitä kauemmin. Nauti juoma ennen nukkumaanmenoa. Shatavaria voi käyttää myös puristeena tai tinktuurana.

4. Rakuuna (Artemisia dracunculus) – irti päästäminen, itsetuntemus

Rakuunan nimi tulee ranskan kielen sanasta ”esdragon”, joka tarkoittaa pientä lohikäärmettä. Kasvin juuret ovatkin käärmemäisen kiemurtelevat ja niitä on perinteisesti käytetty rohtona käärmeen puremiin. Rakuuna kuuluu samaan kasvisukuun pujon ja koiruohon kanssa, jotka molemmat tunnetaan selkounia edistävistä vaikutuksistaan. Rohto auttaa unettomuuteen ja rentouttaa työskenneltäessä syvän tajunnan kanssa. Rakuuna auttaa unennäköä ja antaa selväunia. Rakuunatee ennen nukkumaanmenoa voi viedä yölliselle astraalimatkalle. Kasvi auttaa tuntemaan syvempää, todellista itseä ja tekemään oikeita valintoja, kun haluaa toteuttaa oman elämänsä tarkoitusta. Wiccat ovat perinteisesti käyttäneet rakuunaa apuna huonoista tavoista, esimerkiksi tupakoinnista, pääsemiseen. Syö muutama rakuunan lehti ennen nukkumaanmenoa, keskity tavoitteeseesi ja anna yrtin tehdä taikansa yön aikana.

Käyttö: 1 rkl tuoretta (tai 1tl kuivattua) rakuunaa isoa teekupillista (2,5 dl) kohden. Kaada päälle lähes kiehuvaa vettä ja anna hautua 10 minuuttia.

Varoitus: Saattaa aiheuttaa allergiaa. Rakuunaa ei pitäisi käyttää raskauden aikana.

Lähteet: https://lonerwolf.com/legal-psychedelics/

Sinikka Piippo: Kasvien salaiset voimat

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net