12 vinkkiä hiilijalanjäljen pienentämiseen http://www.freeimages.com/photo/garbage-in-a-frame-1567546
29.06.2017

12 vinkkiä hiilijalanjäljen pienentämiseen

Meillä on vain tämä yksi planeetta. Jokainen voi tehdä arjen pieniä tekoja ja ottaa askeleita kohti kestävää kehitystä.

Tässä on 12 helppoa vinkkiä, kuinka voisimme vähentää tuottamaamme jätemäärää ja elää ekologisemmin:

Käytä kestokasseja. Osta itsellesi puuvilla- tai verkkokassi muovipussien sijaan ja kuljeta taskuun taiteltua kestokassia mukanasi aina, kun lähdet kotoa. Et koskaan tiedä, milloin tarvitset sitä. Muovijätettä syntyy koko ajan lisää ja lisää ja olemme "hukkumassa" siihen.

Kierrätä. Ja sijoita kierrätysastiat hyvään paikkaan lähellesi. Kuulostaa pikkujutulta – mutta tällä on suurta merkitystä! Sijoita astioita sanomalehdille, sekalaisille papereille, pulloille ja kaikelle jätteelle keittiöösi (tai sijoita ne johonkin, missä ne ovat helpoiten saatavillasi). Mitä helpompaa kierrättäminen on, sitä todennäköisemmin me kierrätämme. Kun näet jatkuvasti kierrätysastiat keittiössä, kierrättäminen on helpompaa verrattuna siihen, että sinun täytyisi joka kerta lähteä ulos viemään kierrätettävää jätettä.

Kompostoi. Tämä on tehokkain yksittäinen tapa vähentää jätemäärää. Suurin piirtein 40 % kaatopaikoille päätyvästä jätteestä on kompostoitavaa ainesta, mitä hulluutta! Jos kompostoisimme kunnolla, komposti ei haisisi, ja voisimme vähentää roskapussin vientikerrat puoleen.

Säästä vettä. Vaikka meillä täällä Suomessa on toistaiseksi riittävästi vettä, älä silti lotraa sitä. Käy suihkussa pikaisesti, älä lotraa. Käännä hana kiinni, jos et käytä vettä (esimerkiksi hampaiden harjauksen välissä, kokatessa). Pese täysiä koneellisia, sekä astioita että pyykkiä tai käytä eko-ohjelmaa. Muista: vesi on arvokas resurssi; ei enää jatketa sen mieletöntä tuhlausta ja viemäriin valuttamista.

Älä heitä ruokia roskiin. Valmista ruokaa sopiva määrä, älä tee sitä "varmuuden vuoksi". Pakasta ylimääräinen ruoka. Pelkästään Yhdysvalloissa arviolta 40 % ruuasta heitetään roskiin. Käytännössä se tarkoittaa yli 9 kilon ruokahävikkiä kuukaudessa henkeä kohden. Orgaaninen jäte on suuri metaanipäästöjen aiheuttaja ja toiseksi suurin kaatopaikkajäte. Ole älykäs kuluttaja ja suunnittele, mitä aiot ostaa ja milloin sen syöt. Suunnittele ateriat ja ostoslistat. Älä epäröi kuljettaa yli jäänyttä annostasi kotiin, kun syöt ravintolassa. Muista, että parasta ennen päiväykset eivät tarkoita sitä, että tuote ei olisi tuon päivän jälkeen käyttökelpoinen – ne ilmentävät vain yhtä mittaria tuoreuden loppumisesta.

Osta kirpputoreilta. Sen lisäksi, että säästät rahaa, käytettyjä tuotteita ei myydä pakattuina. Paikallinen kierrätyskeskus on täynnä miellyttäviä, ihania tuotteita vailla uutta kotia. Emme todellakaan tarvitse upouutta leipäkonetta tai upouutta kuivausrumpua, kun niitä on miljoonittain kierrätyskeskuksissa odottamassa uutta omistajaa. Kokeile verkkokirpputoreja, jos et löydä tarvitsemaasi paikallisilta kirpputoreilta.

Osta paikallisia tuotteita. Torit, kauppahallit ja erilaiset ekopuodit ovat todellisia helmiä. Suosimalla paikallisia tuotteita, kuljetusmatkat vähenevät ja suosit samalla "naapurin maanviljelijä Reinoa".

Suosi vegaanista ruokaa. Jokaisen pihvikilon tuottaminen kuluttaa lähes 9,50 litraa vettä. Pihvikarjan ja sen sivutuotteiden hiilidioksidipäästöt ovat 32000 miljoonaa tonnia vuodessa (51 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä). Vähentämällä tai lopettamalla lihankulutuksemme elämme eläinystävällisesti, syömme terveellisemmin ja ympäristöystävällisemmin.

Pyöräile. Se on hyväksi ympäristölle ja terveydellesi, ja samalla säästät rahaa. Kolminkertainen voitto. Jos joudut liikkumaan pidempiä matkoja, käytä julkista liikennettä tai kimppakyytejä.

Tuunaa itse. Voimme tehdä itse yllättävän monia asioita. Tuunaa vaatteitasi, sisusta kierrätystavaroilla jne. Ole luova. Ohjeita löytyy netistä.

Vuokraa. Kaikkea ei tarvitse ostaa itselleen, vaan monia asioita voi vuokrata. Nykyisin isommista kaupungeista löytyy jo vuokrausrinkejä ja esimerkiksi kalliita työkoneita on kannattavampaa vuokrata kuin ostaa.

Lainaa. Käytä kirjastoa jos luet paljon. Kirjastosta löytyy myös musiikkia ja videoita. Lainata voi myös ystäviltä ja tuttavilta.

Lähde: https://www.elephantjournal.com/2017/04/top-12-tips-to-help-save-the-planet/

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net