Siankärsämö

Siankärsämö

Siankärsämö on hyvin tunnettu, voimakastuoksuinen monivuotinen ruoho, jota kasvaa yleisesti lähes koko maassa. Kasvi on myös monipuolinen rohto, jonka lehtiä ja kukkia voi käyttää erilaisiin vaivoihin.

Lue lisää

Kuusenkerkkä

Kuusenkerkkä

Kuuset kasvattavat joku vuosi uudet kuusenkerkät, jotka ovat aluksi pehmeitä ja vaaleanvihreitä. Vähitellen ne kovettuvat ja muuttuvat kitkeriksi. Kuusen yleisimmin käytetty osa ovatkin nuoret kerkät, vaikka jotkut käyttävät niitä aina syksyyn asti, joskin ne vaativat silloin pidemmän ajan. Lapissa on käytetty myös kuusen pihkaa.

Lue lisää

Poimulehti

Poimulehti

Poimulehti on monivuotinen, sahalaitainen ja nahkeapintainen kasvi, jonka tunnistaa usein pinnalla kimaltelevista vesipisaroista. Sitä kasvaa koko Suomessa pihoilla, niityillä ja pellonpientareilla sekä joskus koristeena puutarhassa. Poimulehden voi käyttää kokonaan.

Lue lisää

Maitohorsma

Maitohorsma

Maitohorsma on luonnon villi parsa. Löydät sitä keväällä ensimmäisten villivihannesten joukossa hakkuuaukeilta, niityiltä ja teiden varsilta. Kesän aikana horsmat venyvät parimetrisiksi varsiksi. Niissä on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita, kuten muissakin villivihanneksissa.

Lue lisää

Vuohenputki

Vuohenputki

Vuohenputki on yleinen, pihamaat peittävä putkikasvi, joka leviää valtoimenaan mahtavan juurakkonsa ansiosta. Sillä on kolmiomaiset, kaksi kertaa kolmisormiset lehdet. Sen sijaan, että yrität hävittää jatkuvasti levittäytyvän kasvin kokonaan, voit hyödyntää sitä ruoanlaitossa koko satokauden jopa huhtikuusta lokakuuhun.

Lue lisää

Valloittava voikukka

Valloittava voikukka

Voikukka on koko Suomessa yleinen tuttu kasvi, joka usein valtaa pihojen nurmikot. Ravintoarvojensa puolesta se on kuitenkin mitä mainioin villivihannes. Voikukan kaikki osat ovat syötäviä ja ne sisältävät esimerkiksi C-vitamiinia moninkertaisesti useimpiin salaattikasveihin verrattuna.

Lue lisää

Terveellistä ravintoa villivihanneksista

Terveellistä ravintoa villivihanneksista

Kevään tullen tuoreet, raikkaat luonnonherkut nousevat monen mieliin ja satokautta odotetaan innolla. Oman kasvimaan, marjastuksen ja sienestyksen lisäksi terveellistä ja ilmaista ravintoa saa villivihanneksista, ja mikä parasta, jo aikaisin keväällä.

Lue lisää

Villiyrteistä vatsan täytettä

Villiyrteistä vatsan täytettä

Lapsuudesta moni meistä saattaa vieläkin maistaa ketunleivän hieman kirpeän suolaisen maun suussaan. Esi-isämme osasivatkin hyödyntää villivihanneksia sekä lautasella että lääkkeenä.

Lue lisää

Väärinymmärretty nokkonen

Väärinymmärretty nokkonen

Monella meistä yksi ikävimmistä lapsuusmuistoista liittyy kesäpäiviin, jolloin iloisen juoksentelun kesämökin pihalla katkaisi se yksi kirottu kasvi – nokkonen.

Lue lisää

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account