12 syys 2017

Miten yhdistää henkisyys omaan elämään: Kuka haluat olla?

Kirjoittanut 
Miten yhdistää henkisyys omaan elämään: Kuka haluat olla? https://pixabay.com/fi/tytt%C3%B6-kaunis-nainen-seksik%C3%A4s-863340/

Aikamme on kypsä henkisyydelle ja ihmiskuntana kuljemme vihdoin kohti syvempää ymmärrystä. Mutta miten tuoda henkisyys arkeen? Vastauksia voi hakea niin tieteestä kuin uskonnostakin. Osa 9: kuka haluat olla?

Kokemusten tuominen osaksi henkistä polkua toteutuu, kun säilytät tyyneytesi. On luonnollista ärsyyntyä läheisten tavoista tai elämän pienistä vastoinkäymisistä. Näissä tilanteissa tulee vain säilyttää tyyneytensä, ellet sitten voi nauraa koko tilanteelle.

Tyyneyden tuominen henkiseen harjoitukseen helpottuu, kun muistat, ettei kaikkea tarvitse ottaa vakavasti. Rentous on hyvä. Tuo keveyttä esimerkiksi vihan tunteeseen, tai suhtaudu siihen leikkisästi.

Voi olla, että sinulla hyvä syy vihaan. Sen sijaan sinulla ei ole yhtään syytä pitää vihasi oikeutuksista kiinni. Älä takerru niihin. Voit irrottautua niistä koska tahansa. Kun päästät niistä irti, teet hyvää henkistä harjoitusta.

Sisälläsi on kaksi ihmistä

Vaikeiden tunteiden, kuten kiukun ja ärtymyksen, vallassa voit kuvitella, että sisälläsi on kaksi ihmistä. Toinen haluaa suuttua, toinen haluaa pysyä tyynenä. Voit vapaasti visualisoida nämä henkilöt erivärisiksi.

Kun olet visualisoinut kaksi sisälläsi olevaa eriväristä ja eriluontoista ihmistä, saat valita, kumpaan väriin haluat pukeutua. Keskity valitsemaan, millaiseen kaapuun sinä haluat verhota kehosi, puheesi ja mielesi. Voit vapaasti olla vihainen kiukuttelija tai tyyneydestä iloitseva herttaisuus. Saatavillasi on koko ajan molemmat vaihtoehdot. Sinä voit valita, kuka haluat olla.

Tällainen yksinkertainen lähestymistapa ei onnistu heti. Ole kärsivällinen, valinnan tekeminen ja tyyneyden tila vaativat harjoitusta. Pystyt lisäämään henkisyyttä elämääsi, kun olet tietoinen eri tilanteista ja siitä, miten niihin reagoit.

Kirjoitus perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän. Kuinka muuttaa maailmaa sisältä päin. Basam Books, 2016.