08 syys 2017

Muutoksen neljä avainta

Kirjoittanut 
Muutoksen neljä avainta https://pixabay.com/fi/avain-vanha-metallia-auki-lukko-271786/

Elämämme on loputon sarja muutoksia, joista osa on mieluisia ja osa - no, sanoisinko varsin vastenmielisiä. Mieluisia muutoksia (henkilöstä riippuen) voi olla esimerkiksi uusi työpaikka tai vauvauutinen. Muutosvastarintaa kohtaamme taas kun eteen tulee repivä avioero tai pitäisi vaikkapa lopettaa tupakointi tai aloittaa laihdutus.

Ihminen kuvittee olevansa rationaalinen ja looginen, joka pelkällä tahdon lujuudella pystyy tekemään isotkin muutokset elämässään: "rautainen tahto vie vaikka läpi kiven" -tyyliin. Mutta kuten hyvin tiedämme, pelkällä tahdonlujuudella ei homma toimi, vaan myös asenne ratkaisee paljon. Näiden lisäksi Titti Holmerin kirjassa Muutoskoodi, kerrotaan nejästä avaimesta, jotka myös vaikuttavat muutokseen, joko hyvässä tai pahassa. Holmerin mukaan muutoksen tekemisen vaikeus johtuu ajattelun, tunteen, kehon ja toiminnan ristiriidasta, jotka muutoksen hetkellä pitäisi saada puhaltamaan yhteen hiileen.

Ajatus

Ajatukset ovat mielen ilmiöitä, tulkintoja olevasta eivätkä kovin usein totta. Ajatuksemme perustuvat aiempiin kokemuksiimme sekä kehomme sen hetkisiin tuntemuksiin. Ajatukset tulevat ja menevät ja harvoin olemme kykeneviä niitä hallitsemaan, ellemme pyri tietoisesti tarkkailemaan ajatuksiamme. Mutta miten ottaa muutoksessa apuun ajatukset?

Ajatuksia voi oppia tulkitsemaan ja arvioimaan uudestaan käymällä vuoropuhelua itsensä kanssa. Vaikka tälläinen keskustelu kuullostaa hieman "skitsolta", on se varsin palkitsevaa, sillä meillä on tapana yliarvioida riskejä ja pelätä pahinta. Ja kun pelkäämme, ajatuksemme eivät kulje kirkkaasti. Voimme harjoitella tälläistä vuoropuhelua esimerkiksi seuraavanlaisella tavalla: Mieti asiaa, josta olet huolestunut, esimerkiksi sairaus, avioero, työttömyys. Kysy itseltäsi kuinka todennäköistä on että kuviteltu "kauhuskenaario" tapahtuu? Oletko 100% varma, onko sinulla kristallipallo, vai mistä tiedät? Onko sinulla asiasta todisteita ja miten on käynyt aiemmissa tilanteissa? Ruokitko kielteisiä ajatuksia? Mieti myös mikä on pahinta mitä sinulle voisi tapahtua ja miten selviäisit siitä? Entä kuinka paljon sillä oikeasti on väliä, jos pahin tapahtuu vai onko kyseessä enemmänkin pelko? Kirjaa vastaukset ylös ja mieti vaihtoehtoista tapaa suhtautua asiaan. Tämä auttaa sinua näkemään asiat uudella tavalla ja pääset irti turhasta huolesta ja muutosvastarinnasta.

Ajatukset ovat vain ajatuksia, mutta sinä et ole ajatuksesi. Ajatukset ovat mielen rakennelmia, jotka eivät ole totta. Voit tulla tietoisemmaksi ajatuksesta ja "sinusta ajatuksen takana" kun alat harjoitella tarkkailemaan niitä. Meditoiminen on hyvä apu tässä.

Jos haluat lopettaa tupakanpolton, lopettaminen on tavoitteesi. Ajatustesi avulla voit auttaa tavoitteiden saavuttamista. Valjasta ajatuksesi siis siihen, että näet itsesi terveempänä, rahakkaampana ja onnellisempana, koska olet lopettanut tupakanpolton. Määrittele siis, mitä haluat saavuttaa ja ponnistele tietoisesti sen eteen.

Tunne

Tunteet auttavat meitä suunnistamaan maailmassa, ja ne ovat viestejä, jotka kertovat onko suuntasi oikein. Tunteiden tarkoitus on saada sinut oivaltamaan, että suuntasi on "väärä". Mutta koska tunteet ovat tunteita, niin monesti ne saavat meidät täysin valtaansa ja jäämme pyristelemään tunneverkon valtaan. Tunteet tekevät meidät vihaisiksi, epätoivoisiksi, masentuneiksi, ne aiheuttavat iloa, rakastumisen tunnetta ja synnyttävät luovuutta.

Tunteita pitää kuunnella ja ne pitää hyväksyä. Tunteiden hyväksyminen tarkoittaa sitä, että tuntee mitä tuntee. Ja hyväksyy tuntemansa, ei kiellä sisällään olevaa pelkoa, hulluutta, raivoa tai kateutta. Tunteet tulevat ja menevät kuin meren aallot, joten älä takerru niihin.

Muutostilanteessa on hyvä oppia nimeämään, ymmärtämään ja sijoittamaan tunne asiayhteyteen. Huomaa, että tunne on ohitsemenevä ilmiö, älä takerru. Pysähtyminen on hyvä keino oppia tunnistamaan kehossasi tuntuvat tunteet.

Keho

Keho on tunteiden, ajatuksen ja toiminnan perusta. Keho heijastaa nämä asiat ulos: kun teemme "typeryyksiä", kehossa tuntuu epämukavalta.

Muutos aiheuttaa usein stressiä kehossa ja stressi on taas kehollinen jännitysreaktio, jonka vastakohta on rentoutuminen. Niinpä muutostilanteessa on hyvä saada kehon jännitys laukeamaan. Hyvä neuvo on hengittäminen. Ja nimenomaan oikeanlainen hengitys, joka on syvää ja rauhallista ja lähtee palleasta asti. Hengittämisen lisäksi kehon rentoutumiseen voit hakea lisäboostia vaikkapa rentoumisvideon avulla, jolloin lepäät ja otat aikaa itsellesi. Pitää myös huomioida kehon normaalit tarpeet, joita on mm. liikunta, ravinto, lepo, uni, kosketus, näillä kaikilla on suuri merkitys kehon hyvinvoinnissa.

Toiminta

Konkreettinen toiminta on muutokselle välttämätöntä. Jos et toimi, asiat eivät muutu. Miksi meidän on kuitenkin vaikea toimia "oikein". Otetaanpa esimerkki: olet laihdutuskuurilla ja nälkäinen. Kaupan kassalla näet ihanan suklaalevyn ja viime hetkellä heität sen ostoshihnalle, vaikka tiedät ettet saisi syödä sitä. Miksi kuitenkin otat suklaan? Siksi, että se tuntuu hyvältä juuri silloin, suklaan syöminen tuottaa nautintoa NYT. Teet päätöksen lyhyellä tähtäimellä, vaikka tiedät, että se vaikuttaa kielteisesti tulevaisuudessa.

Kun haluat oikeasti laittaa pisteen epätoivotulle käytökselle, sinun täytyy tiedostaa, mikä laukaisee tilanteen. Mikä saa sinut ostamaan suklaan. Tässä tapauksessa voisi ajatella, että kauppaan mennessä veren sokerisi oli liian alhainen ja aiheutti "pakko-ostamisen". Muutostilanteessa sinun pitäisi huolehtia siitä, että et mene kauppaan nälissäsi, vaan aina kylläisenä, jolloin et sorru yhtä herkästi.

Meidän pitää myös oppia ottamaan muutokseen mukaan aktiivinen asenne, joka vie meidät kohti tavoitetta ja toimit AINA päätöstesi mukaan. Tämä on sitä kuuluisaa tahdonvoimaa. Älä odota inspiraatiota tai oikeaa aikaa ja paikkaa, vaan toimi nyt.

Neljän muutosavaimen perusperiaate on siis se, että kun tarvitset neuvoa, ole tietoisesti läsnä ja tarkastele mitä kehossasi tapahtuu, mitä ajatuksia ajattelet, millaisia tunteita tunnet ja miten haluaisit toimia.

Vaikka muutos tuntuu joskus epämiellyttävältä ja haluaisit kynsin ja hampain taistella sitä vastaan, on muutos ainoa asia joka elämässäsi on varma - anna siis sille tilaa. 

Lähde:
Titti Holmer, Muutoskoodi, neljä avainta parempaan elämään
Kirja-arvostelu

Lisätietoa