05 heinä 2017

Moraalinen aikomus määrittää karmasi - ei niinkään teko!

Kirjoittanut 
Moraalinen aikomus määrittää karmasi - ei niinkään teko! https://pixabay.com/fi/kiina-buddha-uskonto-jumala-1177009/

Mitä on karma? Onko se aina negatiivista? Jos nyt teen näin, niin joudunko kärsimään siitä seuraavassa elämässä? Miksi joillakin näyttää menevän aina niin hyvin, vaikka he eivät sitä ehkä ansaitsisikaan, ja minun pitää kokea kaikenlaista ikävää, vaikka olen aina toiminut kohteliaasti ja oikeudenmukaisesti?

Sanskritin kielellä karma tarkoittaa tekoa. Kaikki teot eivät kuitenkaan johda suoraan karmisiin seuraamuksiin, vaan tekojen taustalla tulee olla jonkinlainen aikomus, joka motivoi teon suorittamista. Itse fyysinen toimintakin toki vaikuttaa, mutta tärkeämpää on, minkä valinnan ihminen tekee ja suostuuko hän ottamaan vastuuta teostaan. Karmisia seuraamuksia (niin hyviä kuin huonoja) syntyy vain niistä teoista, joiden taustalla on toiminut jokin moraalinen aikomus, tahto. Karma on siis moraalisen toiminnan tasolla vaikuttava periaate, eikä suora syy-seuraussuhde.

Usein oletetaan, että ihminen itse ei pysty vaikuttamaan eteen tuleviin tapahtumiin. Se, että ajatellaan kaikkien tekojen olevan ansaittua, passivoi ihmisiä suuressa määrin ja altistaa helposti kyynisyydelle ja pahantahtoisuudelle. Buddhalaisuuden opetusten mukaan millään koetulla kärsimyksellä ei ole henkistä arvoa, eikä kaikki kärsimys johdu vain ja ainoastaan karmasta, vaan ne syntyvät olosuhteiden kautta. Ajattele vaikka viljasatoa pellolla; sen kasvuun vaikuttavat moninaiset sääolosuhteet, kuten aurinko ja sade, ei pelkästään viljelijän keräämät karmiset seuraamukset. Kärsimys ei aina välttämättä näy ulospäin. Henkisen kehittymisen myötä kärsimys saattaa myös lisääntyä, sillä omatunto reagoi herkemmin ja kärsii pientenkin asioiden vuoksi.

Eri tekojen karmista arvoa ei pysty arvioimaan pelkän ulkomuodon perusteella. On aivan eri asia, autatko toista hyvää hyvyyttäsi vai ajatteletko saavasi siitä jonkin vastapalveluksen takaisin. Tai saatko samanlaisen lahjan kahdelta eri ihmiseltä, mutta toinen on halunnut lahjallaan piristää sinua ja toinen halunnut mielistellä sinua saadakseen sinulta myöhemmin jotain. Eri moraalisilla teoilla on erilaiset arvot, ja yksittäisellä karmisella teolla voi olla useita erilaisia piileviä seuraamuksia. Nämä seuraamukset voivat tapahtua nykyisessä tai jossakin tulevassa elämässä, mutta on myös mahdollista, että teot saadaan hyvitettyä tai tasapainotettua ennen kuin ne ehtivät ilmetä fyysisesti.

Jos elämä joskus tuntuu sinusta epäoikeudenmukaiselta, niin muista, että jokainen joutuu kohtaamaan omat karmiset velkansa ennemmin tai myöhemmin. Omilla valinnoilla on suuri merkitys karman luomisessa, ja tapojen sekä tottumuksien muuttuminen on aina mahdollista, ei koskaan liian myöhäistä. Aikaisemmin kerääntynyt karma vaikuttaa nykyiseen elämääsi ja antaa tietyt suuntaviivat, mutta sinun ei koskaan tarvitse ajatella alistuvasi jonkin korkeamman voiman alaisuuteen, ettet voisi tehdä asioiden eteen mitään, koska ”se on minun kohtaloni, olen ansainnut sen.”

Toimimalla oikein ja hyvin, luot itsellesi helpommin hyvää karmaa ja mahdollisesti myös pystyt kumoamaan jotakin aikaisemmin kerääntynyttä negatiivista karmaa. Anteliaisuus, myötätunto ja ymmärrys ovat tärkeitä eettisen herkkyyden piirteitä, jotka edesauttavat taivaltasi. Pelkät teot eivät koskaan kerro kaikkea, vaan se ajatus näiden tekojen taustalla. Moraaliset lähtökohdat luovat karmaa.

Se, mitä joku tekee sinulle, on hänen karmaansa. Se, miten reagoit siihen, on sinun karmaasi.

Lähde:
Nagapriya – Karma ja jälleensyntyminen

Liittyvät artikkelit